Návštěva z Indie
O tom by určitě mohl vyprávět náš indický host žijící v Německu.
Byl pátek odpoledne a u nás zrovna přespával cestovatel původem z Indie Nana. Ten víkend jsem asi tak po roce dostala nezřízenou chuť na maso. Já milovnice ryb, mořských plodů, která obyčejně zvládá sníst tak akorát kuře a dalšímu masu se raději vyhýbá, jsem se rozhodla udělat francouzskou masovou paštiku, masovou polévku a rovnou koupit nějaké to vepřové na opečení na víkend. A jelikož chuť se nevyplácí potlačovat, zamířila jsem celá natěšená do řeznictví, abych poprvé v životě nakoupila takové věci, jako jsou sádlo nebo bůček a o patnáct minut později si to s více než třemi kilogramy masa funěla domů.
Po mém návratu jsem se jala připravovat vývar a francouzskou paštiku. Vůně škvařeného sádla se zanedlouho rozprostřela po celém bytě a v našem 100 metrovém apartmánu to vonělo, jako po zabijačce. Moje přání, aby Nana přišel co nejpozději, se bohužel nevyplnilo, a tak se ani ne za hodinu objevila ve dveřích kuchyně malá postava našeho indického hosta. „Ahoj, co vaříš?“ podíval se na mě zvídavým pohledem a než jsem stihla odpovědět, už skláněl svou hlavu nad hrncem s vodou, ve kterém se protáčeli dvě vepřové kosti. „Co to je?“ podíval se na mě zděšeně. O vývaru z kosti, asi nikdy neslyšel, a tak jsem se mu jala vysvětlovat, že Češi jsou velcí masomilové a také Patrik má rád maso, takže mu teď připravuji masovou polévku a paštiku. „Aha, já maso nejím. Tedy kromě ryb a mořských plodů.“ vysvětlil mi náš host s tím, že se ani tak v jeho případě nejedná o záležitost víry, jako spíše o to, že není zvyklý maso jíst, a proto ho nevyhledává.
Nicméně polévka ho zaujala do té míry, že počkal, až kosti budu vyndavat a zajímal se, co s nimi budu dál dělat. Vysvětlila jsem mu, že z nich oberu maso a následně ho vrátím do polévky. Na to se ale už podívat nechtěl. „Chudák, ještě, že přišel potom, co jsem měla maso na paštiku už nakrájené.“ pomyslela jsem si.
To horší ale mělo teprve přijít. Nevšimla jsem si totiž, že po minulých hostech, zůstala připálená dvířka trouby, a tak když jsem následující den pekla maso v troubě a následně ji šla otevřít, připravila jsem Nanovi nejspíš jeho největší šok ze setkání s naší východoevropskou barbarskou a masomilující kulturou. „Krev!“ vykřikl, div že mi nevypadl plech z ruky a vyběhl z kuchyně. Chvíli jsem nechápala, co se stalo, když v tom mi to došlo. Marně jsem Nanovi vysvětlovala, že je to pouze připečený tuk. Od té doby omezil svůj pohyb v kuchyni na nutné minimum, a to výhradně v dobu, kdy jsem nevařila.
Při svém odjezdu se nám pak svěřil, že Praha je úžasné město a Češi jsou zajímavý národ... Holt nezbývá doufat, že příště nás masové hody přepadnou v době, kdy u nás bude nocovat nějaký maso milnější národ.:-)
Eva Mikšíková
Neosobní check in na Airbnb
Už jste to zažili? Je pátek odpoledne, na víkend hlásí skvělé počasí a Vy byste nejraději odjeli na celý víkend někam pryč. Ale druhý den v podvečer čekáte hosty... Co teď?
Eva Mikšíková
Airbnb v Londýně
Inspirace je důležitou součástí podnikání. Tak jako se mladí umělci v začátcích kariéry učí napodobováním svých vzorů, pro podnikatele neexistuje jednodušší řešení než si vyzkoušet službu z pohledu zákazníka u své konkurence.
Eva Mikšíková
Brazilec s českými předky
Nejen v Čechách roste v posledních letech trend sestavování rodokmenu. Tato činnost je populární i v Brazílii, kde identifikace alespoň 1 evropského příbuzného pak představuje pomyslnou vstupenku do bezvízového kontaktu s Evropou.
Eva Mikšíková
Uvězněna ve "svém" bytě
Pokaždé, když si myslíte, že už všechno znáte a tudíž Vás nic nepřekvapí, stane se něco, co Vás vyvede z tohoto naprostého omylu.
Eva Mikšíková
Trh nemovitostí v České republice vs. v Nizozemsku
Mnoho lidí sní o tom, že bude bydlet v některé ze západních zemí, kde budou žít skvělý život, vydělávat hodně peněz a vlastnit úžasný prostorný dům. Jaká je ale realita? Mají se tamější obyvatelé opravdu tak skvěle?...
Eva Mikšíková
Praha před 35 lety vs. dnes
Poslední měsíc v roce představuje z pohledu hostitele skvělé období. Neustále zabookovaný kalendář, nepřetržitě přijíždějící hosté a řada zajímavých cestovatelů s řadou pozoruhodných příběhů. Právě takovým byl i Jonathan.
Eva Mikšíková
Když do Vašeho bytu zavítá umělec
Každé místo, každý typ vybavení láká odlišné skupiny návštěvníků. S pořízením nového bytu na Václavském náměstí se poněkud proměnila i naše cílová skupina. Namísto baťůžkářů jsme se stali domovem nejrůznějších kreativců a umělců:)
Eva Mikšíková
Týden s Louis de Funesem
Nejdůležitějším prvkem na hostitelství jsou samotní lidé. Navazování nových přátelství a doporučení od místních, je něco, co hostitelství diametrálně odlišuje od klasického způsobu cestování – letiště - hotel - letiště.
Eva Mikšíková
Hostitel vs. Hoteliér
Do jaké míry lze proces hostitelství automatizovat? Kdy se ještě jedná o hostitelství? A kdy už tato služba hraničí s hoteliérstvím?
Eva Mikšíková
Hosté kradou?
Už se Vám někdy stalo, že ve Vašem bytě po odjezdu hosta nějaká věc chyběla? Nám také ne, ba právě naopak...!
Eva Mikšíková
Host z Maďarska, značka: Hledá se žena
Na začátku listopadu jsme v našem bytě hostili mladého Maďara. V Praze probíhal koncert známého pianisty a on se rozhodl koupit dva lístky a přijet. Na tom nebylo nic zvláštního, dokud nám neřekl, že partnerku mu máme sehnat my..!
Eva Mikšíková
Jak nám náš host „opravil“ karmu
Někteří hosté jsou stejně výborní kutilové jako já, také po jejich práci zůstává řada vyjmutých dílků, které už nelze dát nazpět.
Eva Mikšíková
Airbnb vs. Elektronická evidence tržeb
Pronajímáte přes Airbnb? EET se od letošního prosince týká i Vás. Takovéto poplašné zprávy vyslala před časem do publika řada médií! Jak je to ale doopravdy...?
Eva Mikšíková
Proč je důležité naučit hosta, jaké je číslo jeho bytu
Předání klíčů v době odjezdu cestovatele představuje důležitou tečku za uzavřením pobytu hosta. Navzdory našim snahám se nám ale jeho úspěšné zvládnutí čas od času vymkne kontrole...
Eva Mikšíková
Návštěva z Ruska
Jak by se mohlo zdát z mých předchozích článků, hostitelství není pouze o omylech a faux pax, ale zejména o pozitivních zkušenostech, sdílení informací a navazování přátelství.
Eva Mikšíková
Ach ti Italové!
Tak jako psycholog po čase vykonávání své profese nachází společné znaky u jednotlivých osobností a na základě toho s nimi jedná, také hostitelé si po čase vytvářejí názor na jednotlivé kultury, ze kterých jejich hosté přicházejí.
Eva Mikšíková
Jak nám hosté vyjedli spíž aneb Vyjasněte si pravidla na začátku!
Pokud s hostěním právě začínáte nebo už nějakou dobu hostíte, určitě jste zjistili (nebo brzy zjistíte), jak důležité je vymezit si pravidla na začátku pobytu každého hosta. A nejen to, ujistěte se, že jim Váš host rozumí..!
Eva Mikšíková
Turecká zkušenost - Buď připraven na neočekávané
Začal třetí týden našeho hostitelství a do našeho bytu měl přijet mladý pár z Turecka. Den příjezdu byl stanoven na sobotu 30. července na 23 hodin večer. Ale...
Eva Mikšíková
"Piješ jako Dán"
První rezervace na nový byt, přišla od mladého páru z Dánska. Jelikož tomuto národu předchází jeho pověst, naše 1. kroky vedly ke zmapování hospod a barů v blízkém okolí. Jak jsme později zjistili, byl to ten nejlepší možný způsob
Eva Mikšíková
Nový byt nová příležitost
Říká se, že jednou z nejoblíbenějších lokalit pro hostitelství je Žižkov. O tom jsme se brzy po nastěhování do této lokality přesvědčili na vlastní kůži.
předchozí | 1 2 | další |
- Počet článků 22
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 796x