Hostitel vs. Hoteliér

5. 12. 2016 10:55:02
Do jaké míry lze proces hostitelství automatizovat? Kdy se ještě jedná o hostitelství? A kdy už tato služba hraničí s hoteliérstvím?

Tak jako je pro každého podnikatele důležitá inspirace, také pro hostitele je nepovinnou (avšak tou nejpříjemnější) částí jeho sebevzdělávání, vyzkoušet si ubytování z pozice hosta. Může tak načerpat inspiraci, zjistit co by bylo potřeba zlepšit v jeho apartmánu, a jak komunikují s hosty jiní hostitelé.

My jsme takto po návštěvě největších českých měst v Čechách, vyrazili na začátku prosince do Budapešti. Na webové stránce jsme si vybrali jednu z nabídek, která nás zaujala zejména vzdáleností do centra a přátelským zevnějškem. Po potvrzení rezervace jsme se dozvěděli, že se s hostitelkou vůbec nepotkáme. Celý systém jejího podnikání je založen na automatizaci, která zajišťuje, že se s hostem během pobytu vůbec nevidí. Doposud jsme se s ničím podobným v hostitelství nesetkali, a tak nám přišlo zajímavé si vše z pozice hosta vyzkoušet. A jaké to bylo? Nebo vlastně ještě je?:-)

Barbara nám zaslala do zpráv obsáhlý dokument s popisem, jak se dostaneme do bytu, s kódy a fotografiemi schránky na klíče, která se po zadání kódu otevře a host si může klíč vyzvednout a odemknout si dveře do bytu.

Vše znělo jednoduše, avšak po našem příjezdu, jsme zjistili, že to až taková sranda není. Popis naší hostitelky měl několik vad, a to, že abychom se dostali ke dveřím od bytu, museli jsme projít dvěma jinými bezpečnostními dveřmi, avšak kód jsme měli pouze k jedněm. Následovalo zmatené číslování pater a informace, že pokud třikrát zatočíme vpravo, dojdeme k našim dveřím. Ke dveřím jsme sice došli, ale stáli tam dvoje a obě měli schránku na klíče připevněnou na futrech dveří (sousední provozovatelé Airbnb totiž tento systém okoukali od Barbary a tak krabičku několik týdnů nazpět na dveře také nainstalovali).

Jelikož oboje dveře vypadaly totožně, střihli jsme si, na kterých z nich kód vyzkoušíme jako první. Naštěstí vše dobře dopadlo, naše dveře jsme tipli správně, a tak jsme o pár okamžiků později stáli v bytě a čelili podobné volbě mezi jednotlivými pokoji, jelikož obývák byl pro všechny hosty společný a z něj vedli dveře ke dvěma soukromým kuchyňkám s koupelnou a následně pokojům.

Ve chvíli, kdy píšu tento příspěvek, sedíme s Patrikem v kavárně a vášnivě diskutujeme nad rozdílem hostitelství a „hoteliérství“. Dokáže skutečně člověk, který po Budapešti vlastní 6 bytů a s hosty se vůbec nepotkává nabídnout stejně atraktivní službu ve srovnání s hostitelem, který se s hosty setkává, dává jim doporučení a chce, aby si host pobyt užil? A je toto skutečně to, proč bylo Airbnb založeno, nejedná se náhodou už pouze o jiný druh hotelu?

Motem Airbnb je cítit se během svého pobytu jako doma, ale je to vůbec za těchto podmínek možné? A jaký je rozdíl vůči sterilnímu hotelu, když Vaše místnosti jsou vybaveny obdobným nábytkem, v kuchyni naleznete čtyři talíře, jeden hrnec a jednu pánvičku a hostitel Vám nepřipraví ani základní potřeby pro vaření, natož snídani. V ceně máte pračku, kde si můžete vyprat, ale raději ji nikdo nepoužívá, protože neobsahuje návod, ani prášek na praní atd.

Celá tato zkušenost nám pomohla uvědomit si jednu věc, a to, že ne všechno lze automatizovat. Můžete si napsat vzorové zprávy, které odesíláte hostům, je možné pro ně připravit brožury, aby v případě, že něco opomenete, si mohli potřebné informace dohledat. Nelze ale nahradit prvek hostitele, alespoň z našeho pohledu ne!

A co vy? Jakou máte zkušenost? Setkali jste se již podobnou situací a jaký je Váš názor?

Autor: Eva Mikšíková | pondělí 5.12.2016 10:55 | karma článku: 11.63 | přečteno: 478x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.47 | Přečteno: 447 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 474 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 22 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 786

Jsem 25letá absolventka VŠ, která právě začala pracovat. Miluji cestování a poznávání nových lidí, dříve jsem obyčejně trávila léto v zahraničí, kde jsem poznávala nové kultury a místní zvyky. Jelikož jsem nyní nastoupila do zaměstnání a nemohu se cestování věnovat naplno, rozhodli jsme se společně s přítelem, stát se aktivními hostiteli na Airbnb a přitáhnout tak kousek zahraničí do našeho malého bytu na Žižkově. Právě o tom, jaké to je žít v jednom bytě o velikosti 50 m2 s jedním či více cizinci, kteří se v nepravidelných intervalech střídají, bych se s Vámi chtěla podělit.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...