Hosté kradou?

Už se Vám někdy stalo, že ve Vašem bytě po odjezdu hosta nějaká věc chyběla? Nám také ne, ba právě naopak...!

Hostitelství je spojeno s určitou mírou rizika a nemenšího množství důvěry. S hosty sdílíte společný prostor, kde oni používají Vaše vybavení, věci atd. Řada lidí se na nás proto obrací s dotazem, zda se nám v bytě někdy něco neztratilo a jestli se nebojíme, že by nám některý z hostů mohl nějakou věc odcizit.

Pravdou je, že nad touto věcí jsme takto negativně asi nikdy příliš nepřemýšleli, a to ze dvou důvodů: 1) v podmínkách rezervace máme nastavenou kauci pro případ, že by někdo poškodil část vybavení (chcete-li i odcizil) a odmítl by namístě uhradit škodu; 2) jelikož s našimi hosty sdílíme společné prostory, cestovatele, které ubytujeme, si pečlivě vybíráme. Pakliže nám přijde některý z hostů podezřelý, není nic jednoduššího, než žádost odmítnout se zdůvodněním, že například nevíte, zda v uvedené datum budete doma, a protože hosta chcete ušetřit případných problémů, raději ho neubytujete.

Ne jen, že se nám věci neztrácejí, ony naopak přibývají! Hosté často pocházejí z různých koutů světa, a jelikož Praha patří bezesporu k těm levnějším destinacím, řada hostů bere obchody útokem. Problém pak nastává s blížícím se odletem, kdy host musí směstnat dvojnásobek i trojnásobek věcí do stejného zavazadla, se kterým přiletěl. V této fázi přichází na řadu pečlivé třídění a vyřazování starších kousků a jejich obměňování za nové. Hosté nám pak v bytě nenechávají pouze jídlo a pití, které si nakoupili a během pobytu nestihli spořádat, ale také zajímavé kusy oblečení, knihy, peněženky, toaletní potřeby a někdy i dopředu plánované dárky.:-)

Je potom jenom na Vás, jak s těmito věcmi naložíte. My si většinou knihy a dárky z cest necháváme a obohacujeme s nimi společné prostory nebo pokoj pro hosty. Hosté se tak mohou podívat na věnování a tipy předchozích cestovatelů nebo se začíst do oblíbených knih hostů z různých koutů světa. Oblečení pak darujeme prostřednictvím charitativních košů. Ale můžete ho zároveň i prodat na bazaru nebo s pomocí různých mobilních aplikací. Samozřejmě nejhezčí jsou takové dárky, které jsou darované. K těm nejlepším, které jsme prozatím dostali, patří kniha o cestování, jež jsme společně s krásným věnováním dostali od cestovatelky z Austrálie nebo nádherná slunečnice od našeho belgického hosta žijícího v Německu.

Na druhou stranu je ale pravda, že naše soukromé věci naschvál před očima hostů nevystavujeme. I když i to je způsob, kterým se dá otestovat jejich důvěryhodnost. Na jedné z přednášek o hostitelství, které jsme se zúčastnili, popisovala ambasadorka pro Prahu, jak v počátku hostitelství nechávala schválně na různých místech pohozené šperky a čekala, co se bude dít. Hosté jí pak podle jejích slov psali nebo volali, že někde našli její náušnice, a že jí je dali na lépe viditelné místo, aby je neztratila. Pakliže tedy máte pochybnost, můžete si i Vy Vaše hosty vyzkoušet. A já jsem si jistá, že Vás určitě nezklamou.:-)

Autor: Eva Mikšíková | pondělí 28.11.2016 9:00 | karma článku: 12,43 | přečteno: 632x
  • Další články autora

Eva Mikšíková

Neosobní check in na Airbnb

27.3.2017 v 17:28 | Karma: 16,67

Eva Mikšíková

Airbnb v Londýně

20.3.2017 v 17:39 | Karma: 12,19

Eva Mikšíková

Brazilec s českými předky

27.2.2017 v 8:44 | Karma: 10,49

Eva Mikšíková

Návštěva z Indie

13.2.2017 v 8:50 | Karma: 15,20

Eva Mikšíková

Uvězněna ve "svém" bytě

23.1.2017 v 20:14 | Karma: 13,52