Hosté kradou?

28. 11. 2016 9:00:00
Už se Vám někdy stalo, že ve Vašem bytě po odjezdu hosta nějaká věc chyběla? Nám také ne, ba právě naopak...!

Hostitelství je spojeno s určitou mírou rizika a nemenšího množství důvěry. S hosty sdílíte společný prostor, kde oni používají Vaše vybavení, věci atd. Řada lidí se na nás proto obrací s dotazem, zda se nám v bytě někdy něco neztratilo a jestli se nebojíme, že by nám některý z hostů mohl nějakou věc odcizit.

Pravdou je, že nad touto věcí jsme takto negativně asi nikdy příliš nepřemýšleli, a to ze dvou důvodů: 1) v podmínkách rezervace máme nastavenou kauci pro případ, že by někdo poškodil část vybavení (chcete-li i odcizil) a odmítl by namístě uhradit škodu; 2) jelikož s našimi hosty sdílíme společné prostory, cestovatele, které ubytujeme, si pečlivě vybíráme. Pakliže nám přijde některý z hostů podezřelý, není nic jednoduššího, než žádost odmítnout se zdůvodněním, že například nevíte, zda v uvedené datum budete doma, a protože hosta chcete ušetřit případných problémů, raději ho neubytujete.

Ne jen, že se nám věci neztrácejí, ony naopak přibývají! Hosté často pocházejí z různých koutů světa, a jelikož Praha patří bezesporu k těm levnějším destinacím, řada hostů bere obchody útokem. Problém pak nastává s blížícím se odletem, kdy host musí směstnat dvojnásobek i trojnásobek věcí do stejného zavazadla, se kterým přiletěl. V této fázi přichází na řadu pečlivé třídění a vyřazování starších kousků a jejich obměňování za nové. Hosté nám pak v bytě nenechávají pouze jídlo a pití, které si nakoupili a během pobytu nestihli spořádat, ale také zajímavé kusy oblečení, knihy, peněženky, toaletní potřeby a někdy i dopředu plánované dárky.:-)

Je potom jenom na Vás, jak s těmito věcmi naložíte. My si většinou knihy a dárky z cest necháváme a obohacujeme s nimi společné prostory nebo pokoj pro hosty. Hosté se tak mohou podívat na věnování a tipy předchozích cestovatelů nebo se začíst do oblíbených knih hostů z různých koutů světa. Oblečení pak darujeme prostřednictvím charitativních košů. Ale můžete ho zároveň i prodat na bazaru nebo s pomocí různých mobilních aplikací. Samozřejmě nejhezčí jsou takové dárky, které jsou darované. K těm nejlepším, které jsme prozatím dostali, patří kniha o cestování, jež jsme společně s krásným věnováním dostali od cestovatelky z Austrálie nebo nádherná slunečnice od našeho belgického hosta žijícího v Německu.

Na druhou stranu je ale pravda, že naše soukromé věci naschvál před očima hostů nevystavujeme. I když i to je způsob, kterým se dá otestovat jejich důvěryhodnost. Na jedné z přednášek o hostitelství, které jsme se zúčastnili, popisovala ambasadorka pro Prahu, jak v počátku hostitelství nechávala schválně na různých místech pohozené šperky a čekala, co se bude dít. Hosté jí pak podle jejích slov psali nebo volali, že někde našli její náušnice, a že jí je dali na lépe viditelné místo, aby je neztratila. Pakliže tedy máte pochybnost, můžete si i Vy Vaše hosty vyzkoušet. A já jsem si jistá, že Vás určitě nezklamou.:-)

Autor: Eva Mikšíková | pondělí 28.11.2016 9:00 | karma článku: 12.43 | přečteno: 632x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.89 | Přečteno: 468 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 476 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 22 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 786

Jsem 25letá absolventka VŠ, která právě začala pracovat. Miluji cestování a poznávání nových lidí, dříve jsem obyčejně trávila léto v zahraničí, kde jsem poznávala nové kultury a místní zvyky. Jelikož jsem nyní nastoupila do zaměstnání a nemohu se cestování věnovat naplno, rozhodli jsme se společně s přítelem, stát se aktivními hostiteli na Airbnb a přitáhnout tak kousek zahraničí do našeho malého bytu na Žižkově. Právě o tom, jaké to je žít v jednom bytě o velikosti 50 m2 s jedním či více cizinci, kteří se v nepravidelných intervalech střídají, bych se s Vámi chtěla podělit.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...