Návštěva z Ruska

10. 10. 2016 18:00:00
Jak by se mohlo zdát z mých předchozích článků, hostitelství není pouze o omylech a faux pax, ale zejména o pozitivních zkušenostech, sdílení informací a navazování přátelství.

Rusko je zemí, o které má řada z nás Čechů různé předsudky pramenící jak z doby utlačovatelství před rokem 1989 nebo z živelných projevů Vladimira Putina. Můžete se tak doslechnout, že Rusové jsou hrdí, pyšní, megalomanští, alkoholici..., zároveň ale ti, kteří s nimi mají osobní zkušenost rádi dodávají, že umí být nesmírně milí, vděční a velkorysí. Taková je také naše zkušenost.

Byla polovina srpna a v naší poště přistála rezervace na začátek září. Přišla od Katiji, slečny z Ruska a zvláštností bylo, že byla psané v poměrně obstojné češtině. „Poprvé do našeho bytu zavítá někdo, kdo hovoří česky!“ pochvalovali jsme si. Zároveň nám ale bylo jasné, že bude nutné trochu kontrolovat naše ústní projevy.

Katija právě začínala své studium na VŠE v Praze, a jelikož měla kolej zamluvenou až od následujícího týdne, potřebovala 4 dny někde přespat. Jejím dočasným útočištěm se měl stát právě pokoj v našem bytě.

S Katkou, jak jsme ji hned překřtili, jsme se sešli ve stanovený čas před vchodem do našeho domu. Za doprovodu její kamarádky, která přijela o dva dny dříve, jsme ji dovedli do jejího dočasného pokoje a ukázali společné prostory. Po ukázce jejich češtiny jsme se s nimi podělili o znalost našeho ruského jazyka. Naše jazyková vybavenost skládající se z jedné otázky „Kak ti bja zavut?“ a básnička o zajčikovi měla úspěch, a ačkoliv je to vše, co z ruského jazyka známe, Katka s Aňou byly nadšeny naším zájmem o jejich kulturu a jazyk. Holky na tom byly se znalostí češtiny daleko lépe a v rámci praxe jsme se shodli, že následující konverzace budeme vést výhradně v češtině.

Na druhý den jsme se domluvili na společný oběd. Zatímco já jsem uvařila tradiční českou pochoutku – zapečenou cuketu se sýrem a kuskusem (Katija se divila, že česká tradiční jídla jsou mnohem lehčí a zdravější než si myslela:-D), Katija nás překvapila ruskými syrniky, speciality z tvarohu, vajec, polohrubé mouky a cukru. Celý oběd jsme zakončili jak jinak než po česku, půllitrem vychlazeného piva. Čas oběda Katka okořenila spoustou tipů a doporučení, které nám dala k návštěvě jejího rodného Petrohradu. Zároveň nám předala kontakt na její známé, se kterými se můžeme v Petrohradu spojit a případně se u nich ubytovat. „Když v tu dobu budu doma, ráda vás městem provedu.“ dodala a s úsměvem nám pokynula, abychom zůstali sedět, že nádobí umyje.

Katka u nás zůstala čtyři dny a můžeme říct, že byla skvělým hostem, který nám během těch několika dnů přirostl k srdci. Díky tomu, že hostitelství nebereme pouze jako povinnost a stroj na výrobu peněz, podařilo se nám s ní navázat, tak jako s několika hosty před ní, přátelský vztah. A stejně jako její rodina a přátelé mají u nás dveře otevřené, také my můžeme čerpat z našeho přátelství při návštěvě její rodné země.

A co z toho všeho vyplývá? Zaměřte se na těchto pět věcí: Hostěte (zajímavé lidi, se kterými chcete trávit čas), poznejte (je blíže – vezměte je do hospody, na prohlídku prahy, uvařte si společnou večeři), pomozte (jim, pokud budou potřebovat, ať radou nebo činem), získejte (nové přátele) a cestujte (do zemí svých hostů).

Autor: Eva Mikšíková | pondělí 10.10.2016 18:00 | karma článku: 27.44 | přečteno: 1181x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.89 | Přečteno: 468 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 582 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 476 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 22 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 786

Jsem 25letá absolventka VŠ, která právě začala pracovat. Miluji cestování a poznávání nových lidí, dříve jsem obyčejně trávila léto v zahraničí, kde jsem poznávala nové kultury a místní zvyky. Jelikož jsem nyní nastoupila do zaměstnání a nemohu se cestování věnovat naplno, rozhodli jsme se společně s přítelem, stát se aktivními hostiteli na Airbnb a přitáhnout tak kousek zahraničí do našeho malého bytu na Žižkově. Právě o tom, jaké to je žít v jednom bytě o velikosti 50 m2 s jedním či více cizinci, kteří se v nepravidelných intervalech střídají, bych se s Vámi chtěla podělit.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...