Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak nám hosté vyjedli spíž aneb Vyjasněte si pravidla na začátku!

19. 09. 2016 18:00:00
Pokud s hostěním právě začínáte nebo už nějakou dobu hostíte, určitě jste zjistili (nebo brzy zjistíte), jak důležité je vymezit si pravidla na začátku pobytu každého hosta. A nejen to, ujistěte se, že jim Váš host rozumí..!

Byl konec července a my jsme v našem bytě hostili již zmiňovaný pár z Turecka. Při hostění většinou hraje zásadní roli, zda člověk přijede sám nebo přijíždí v páru/s kamarádem/kamarádkou atp. Pokud hostíte dvojici, obyčejně od Vás neočekávají nijak zvláštní služby a vystačí si sami se sebou. V tomto případě většinou hosty pouze ubytujeme, vysvětlíme jim, jak se nejsnáze dostanou do centra a kde je nejbližší obchod. Následně jim doporučíme některou z našich oblíbených hospod, dáme tipy na tradiční česká jídla, ukážeme celý byt a poskytneme základní informace k ubytování.

Také s naším tureckým párem, který se dostavil na svůj druhý check in, tentokrát už ve správný čas, tomu bylo takto. Po ukázání pokoje a koupelny, následovala kuchyň, ve které jsem se s hosty rozloučila slovy: „Here are some basic ingredients, coffee, tea and muesli for breakfest. You can use it how you want.“ „Thank you, thank you very much.“ hosté se zdáli být s ubytováním spokojeni a se slovy, že se převléknou a vyrazí do města, zmizeli v útrobách sousedního pokoje.

„OK,“ byl horký víkendový den, a jelikož hosté měli svůj vlastní program, rozhodli jsme se toho využít a s Patrikem vyrazili na vzdálenější přírodní koupaliště.

Vrátili jsme se večer okolo 20. hodiny a s úlekem zjistili, že se naše zásoba potravin ve skříni po dobu naší nepřítomnosti poněkud zmenšila. Naši hosté si můj výklad nejspíše špatně vyložili a mysleli si, že v ceně ubytování je zahrnuta také kompletní strava. Ze spotřebovaných věcí jsme tak měli možnost odhadnout, že si uvařili pro nás trochu nepochopitelný mix z červené čočky a ovesných vloček doplněný zeleninou a nejspíše žampiony? „Hmm, zajímavé...“ Otázkou ale bylo, jak našim hostům vysvětlit, že jejich uvažování bylo mylné, a že veškeré potraviny, které naleznou ve spíži nebo v lednici nejsou zahrnuty v ceně pobytu.

Jelikož jsme neměli štěstí je téměř vůbec potkat a okolo 1 hodiny ráno se nám opravdu nechtělo vylézat z postele a tuto skutečnost jim oznamovat, rozhodli jsme se to pro tentokrát přetrpět a pro příště být při vysvětlování důslednější. Zároveň jsme se přesvědčili, že dobrým řešením, jak předejít těmto nejasnost je sepsat stručný manuál, ve kterém vše ještě jednou hostům písemně shrneme. Pakliže si nejsou něčím jisti nebo neumí dobře anglicky, mají možnost si informace posléze přečíst a porozumět jim.:-)

Autor: Eva Mikšíková | pondělí 19.9.2016 18:00 | karma článku: 19.63 | přečteno: 1253x

Další články blogera

Eva Mikšíková

Neosobní check in na Airbnb

Už jste to zažili? Je pátek odpoledne, na víkend hlásí skvělé počasí a Vy byste nejraději odjeli na celý víkend někam pryč. Ale druhý den v podvečer čekáte hosty... Co teď?

27.3.2017 v 17:28 | Karma článku: 8.78 | Přečteno: 631 | Diskuse

Eva Mikšíková

Airbnb v Londýně

Inspirace je důležitou součástí podnikání. Tak jako se mladí umělci v začátcích kariéry učí napodobováním svých vzorů, pro podnikatele neexistuje jednodušší řešení než si vyzkoušet službu z pohledu zákazníka u své konkurence.

20.3.2017 v 17:39 | Karma článku: 11.51 | Přečteno: 405 | Diskuse

Eva Mikšíková

Brazilec s českými předky

Nejen v Čechách roste v posledních letech trend sestavování rodokmenu. Tato činnost je populární i v Brazílii, kde identifikace alespoň 1 evropského příbuzného pak představuje pomyslnou vstupenku do bezvízového kontaktu s Evropou.

27.2.2017 v 8:44 | Karma článku: 9.75 | Přečteno: 244 | Diskuse

Eva Mikšíková

Návštěva z Indie

Kultura je něco, co nás charakterizuje a je úžasné sledovat odlišnosti mezi jednotlivými národy. Stejně jako pro Vás může být šokem zavítat do vzdálené země, také Váš host může být více než překvapen zvyky ve Vaší zemi.

13.2.2017 v 8:50 | Karma článku: 11.76 | Přečteno: 574 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Lucie Gavendová

Samota je vlastně tak trochu širokej pojem

Lidé mluví o spoustě věcech. Jedna z věcí, o kterých se ve společnosti nějak moc nemluví, a přitom je nám všem docela dobře známá, je samota. Proč zrovna ona? Protože se s ní tak nějak potýkáme všichni. Bez rozdílu.

25.4.2017 v 13:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 58 | Diskuse

Ervín Dostálek

Krásu hledejte i doma - 8: Praotec Čech a Přemysl Oráč - mýty či skutečnost?

Kosmas: "Ani nedooral brázdu, vzal boty z lipového lýčí, zarazil do země otku - tedy prut, kterým poháněl voly a vyrazil na Libušině bělouši, s kterým poslové od kněžny za ním přišli, na pražský Vyšehrad, kde se stal knížetem"....

25.4.2017 v 6:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse

Simona Pátková

Zažívám Kanadu 7 - Klobouk dolů před kanadskými seniory

Setkávám se tu s babičkami a dědečky, kteří by mě svými sportovními výkony hravě strčili do všech kapes. A ještě k tomu z nich sálá životní optimismus a dobrá nálada. Klobou dolů!

25.4.2017 v 2:03 | Karma článku: 16.84 | Přečteno: 541 |

Pavel Dvorak

Černé taxíky

Pokud někdo někdy cestoval po Číně, tak určitě zažil křičící davy lidí stojící před vlakovými nebo autobusovými stanicemi. Většinou křičí čínsky, ale když vidí cizince, začnou volat jediné anglické slovíčko, které znají: „TAXI!“

24.4.2017 v 7:00 | Karma článku: 9.72 | Přečteno: 337 | Diskuse

Ervín Dostálek

Krásu hledejte i doma - 7:Bude řeka Labe významnou dopravní cestou nebo královstvím bobrů?

Plavba po Labi má tradici, lodě po proudu pluly s pomocí plachet či vesel, proti proudu lodě vlekli nádeníci z polabských vesnic, první parník z Drážďan do Ústí n/L vyplul r. 1838, první český parník BOHEMIA o šest let později...

24.4.2017 v 6:53 | Karma článku: 6.95 | Přečteno: 134 | Diskuse
Počet článků 22 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 750

Jsem 25letá absolventka VŠ, která právě začala pracovat. Miluji cestování a poznávání nových lidí, dříve jsem obyčejně trávila léto v zahraničí, kde jsem poznávala nové kultury a místní zvyky. Jelikož jsem nyní nastoupila do zaměstnání a nemohu se cestování věnovat naplno, rozhodli jsme se společně s přítelem, stát se aktivními hostiteli na Airbnb a přitáhnout tak kousek zahraničí do našeho malého bytu na Žižkově. Právě o tom, jaké to je žít v jednom bytě o velikosti 50 m2 s jedním či více cizinci, kteří se v nepravidelných intervalech střídají, bych se s Vámi chtěla podělit.



Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.